Zabola,farmecul discret al aristocratiei

Autor: Mihnea Vasiliu

Daca m-ar intreba cineva care este cel mai special loc in care am stat vreodata in Romania, as raspunde fara ezitare Castelul Mikes aflat in satul Zabola (Covasna) ,in inima secuimii. Si asta in pofida faptului ca, din fericire, oferta in materie de conace, castele si case traditionale restaurate, mai ales in Transilvania, creste semnificativ cu fiecare an in care Printul Charles mai pune ochii pe cite un sat sasesc in ruina si il reface cu o tenacitate si dragoste iesite din comun.

Am scris pe acest site despre multe dintre ele si multe altele vor veni. Am neglijat pina acum Zabola, nedreptatind-o, din simplul motiv ca nu mi-am mai facut drum pe acolo din 2010 cind, intr-un fel de calatorie initiatica, mi-am luat astfel ramas bun de la tatal meu aflat atunci in pragul mortii,alegand Zabola pentru ultima vacanta petrecuta impreuna.

Este foarte greu sa pui in cuvinte, mai ales daca nu ai talent literar, ce face ca acest loc sa fie atit de special. De cum intri pe portile mari de fier forjat si mergi pe aleea pietruita si marginita de fagi seculari te impresioneaza majestatea locului, simti ca te-ai transportat in timp in  lumea aristocratiei vieneze de sfarsit de secol XIX. Printre palcurile de brazi mai batrani ca lumea, zaresti castelul tronand pe varful unui deal in inima domeniului.Construit cindva in secolul XVI, el si-a schimbat succesiv arhitectura, fiind acum o pura expresie art nouveau, stil nascut in poate cea mai linistita si prospera epoca a Europei (si a Romaniei..). La belle epoque…

Parcul este urias, se intinde pe 30 de hectare, si are de toate: iazuri, legate intre ele prin mici cascade, pajisti, paduri de brad si foioase, un rau care strabate domeniul si pe care, din loc in loc, il poti traversa pe minuscule podete de lemn. Este ingrijit si salbatic in acelasi timp, intalnesti  fantani arteziene din piatra masiva, asezate discret intre uriase tufe de tuia, tunse migalos ca in orice gradina princiara care se respecta. Sunt, insa, si pajisti cu flori de camp, pe marginea carora se intind paduri de brazi.Iazurile sunt creatia unui inovativ sistem de dirijare si captare a raului de munte care strabate domeniul. Marturie a faptului n-au fost acolo dintotdeauna stau palcurile de copaci capturati in mijlocul apei pe mici insulite la care poti ajunge cu o barca de lemn desprinsa parca dintr-o pictura impresionista.

In afara castelului propriu zis – unde acum locuiesc proprietarii  – domeniul are o multitudine de cladiri construite in diverse epoci: The Machine House este cea in care turistii pot sta acum si dateaza de la inceputul secolului XX cind era folosita ca mini uzina electrica, furnizand electricitate atit domeniului cat si intregului sat Zabola. Fostele grajduri, care arata mai bine decit multe dintre cladirile boieresti cu staif din centrul Bucurestiului, sunt in refacere si vor folosi ca spatii de conferinte. Mai exista o cladire impozanta, deocamdata nerestaurata, care se va transforma curind in hotel, o cabana de vanatoare si tot felul de mici anexe pline de acareturile trebuincioase locului.

Domeniul apartine familei Mikes, una dintre cele mai bogate familii de grofi din Transilvania si a fost recuperat de catre proprietari la sfarsitul anilor ’90.Contesa Mikes, acum in varsta de 69 de ani, locuieste la Zabola impreuna cu cei doi fii ai sai si o droaie de nepoti. Am intalnit-o cind, dupa o plimbare prin sat, ma intorceam la domeniu si am vazut o  doamna, care s-a dovedit a fi contesa, cu alura de profesoara de germana, imbracata destul de modest si care se pregatea sa inchida portile pe care tocmai le trecuse la volanul unui Logan alb, modelul de baza…Mi-a povestit intr-o engleza cu puternic accent german ca a trait la castel primii patru ani din viata, pina cind, in 1949, intreaga ei familie a fost evacuata de comunisti. Mama ei a fost trimisa la munca fortata intr-un lagar din Tulcea, dupa care a lucrat intr-o cariera de piatra de pe langa Cluj. A reusit sa paraseasca Romania si sa se stabileasca la Graz in Austria, dar n-a mai apucat sa revada domeniul (a murit in 1978).

The Machine House are sase camere de inchiriat, fiecare cu o tematica arhitecturala si coloristica distincte: the Red Room, the Orange Room etc. Este pastrat spiritul rustic, nu vezi niciun element kisch oricat te-ai stradui. Camerele sunt confortabile, ai tot ce-ti trebuie mai putin eternul televizor agatat in perete. Pentru ca daca vii aici, o faci pentru a te rupe din valtoarea vietii moderne, pentru a respira aerul tare, pentru pranzurile luate in foisorul de pe pajistea pe linga care curge un rau fara PET-uri pe margine si pe care aterizeaza din cand in cand galagios cite o pereche de rate salbatice…Pentru atmosfera familiara, calda, amintind de vacantele la bunici din copilarie. In rolul bunicelor grijulii sunt cele care te intimpina si iti gatesc, niste doamne care se chinuiesc sa-ti spuna in romana ce-ti rezerva cina din seara cu pricina. Accentul lor unguresc ,politetea si caldura cu care iti vorbesc iti dau un sentiment de apartenenta, parca ai fost dintodeauna acolo.Mancarea nu este „a la carte”, trebuie sa astepti cuminte sa vezi ce ti se pune pe masa. Dar nu vei fii dezamagit, totul este natural, simti gustul copilariei in toate bucatele nealterate de E-urile capitalismului salbatic.

Pentru hiperactivi, se gasesc biciclete, se organizeaza tururi pe jos prin sat sau calare prin padurile din imprejurimi, se face „bear watching” (scuze, dar chiar nu am gasit cum sa traduc asta in Romana..),etc

Dar eu recomand pura contemplare, privitul in stelele neascunse in spatele niciunui nor de smog. Mi se pare ca la Zabola statul degeaba are sens si se transforma din pacat in virtute.Macar pentru un weekend…