Muzeul Conac Bellu şi Muzeul Bozianu

Autor: Monica Cismaru

Dacă ajungeţi la Urlaţi, merită o vizită şi Muzeul Conacul Bellu şi Muzeul Bozianu (Sângeru), la 25 de kilometri de Urlaţi.

Muzeul Conac Bellu

Ultimul proprietar al Conacului Bellu, actualmente muzeu, a fost Alexandru Bellu, descendent al familiilor boiereşti Ghica, Ştirbei si Cantacuzino. Conacul a scapat de o soartă tristă cand a fost donat Academiei Române (1926), fiind transformat în muzeu în 1953.

Conacul-muzeu Bellu se află în Urlaţi, se ajunge uşor străbătând strada principală a oraşului până la capăt, unde veţi vedea, pe dreapta, intrarea pe domeniu, marcată de un foişor elegant. Până la clădire se poate ajunge pe jos sau cu maşina, scurtul drum e frumos chiar şi iarna, când copacii din parc sunt goi-goluţi.

Conacul Bellu, monument de arhitectură în stil vechi românesc, este foarte bine conservat şi se poate vizita de marţi până duminică între orele 9 – 17. Interiorul este la fel de impresionant ca exteriorul –plin cu mobilă stil din diverse epoci, originală, păstrată în stare perfectă, cu piese de mobilier şi de decor nepreţuite – ceramică, porţelan, tablouri, icoane şi cărţi rare.

Muzeul e format dintr-un salon, un birou, o sufragerie, un salon oriental, un dormitor şi încă un salon chinezesc, toate intacte. Toate acestea îl transformă într-un obiectiv turistic premium, o bijuterie a Urlaţiului, orăşel plin de comori mai mult sau mai puţin ascunse,  nu e de mirare că mulţi dintre cei care îl vizitează sunt de fapt viitori proprietari de conace care vor să ia “model” de la sursă, povesteşte ghidul. Foisorul se poate de vizita de asemenea, iar acolo puteţi admira fotografii făcute de însuşi Alexandru Bellu, fotograf pasionat.

 Muzeul Bozianu

În satul Sângeru, la 20 de minute de mers cu maşina de la Urlaţi, se află Conacul Bozianu, ceva mai modest, cu exponate donate de-a lungul timpului – obiecte tradiţionale ţărăneşti – de la obiecte arhaice de uz canic, la costume tradiţionale. Ansambul architectural de la Sângeru a fost ctitorit de boierul Andrei Bozianu la sfârşitul sexcolului al XVIII-lea şi cuprinde: conacul, zidul de incintă, biserica şi turnul de clopotniţă.

Vizavi, veţi avea surpriza să puteţi vizita si o expoziţie de sculptură în piatră în aer liber, în curtea casei părinteşti a poetului Lucian Avramescu. Uşa vă este mereu deschisă, iar dacă mergeţi acolo la vară, o să găsiţi o tabără de scupltură în toată regula. Exponatele sunt adunate de poet de pe tot cuprinsul ţării, iar unele sunt vechi de câteva sute de ani.

Program de vizitare: de marţi până duminică, de la 10 la 16.

 

Preturi:
Bilet vizită muzeu Conac Bellu 8 lei adulţi, 4 lei elevi, studenţi, pensionari
Adresa:
Muzeul Bellu: Str Orzoaia de Sus 2, Urlaţi; Muzeul Bozianu - Comuna Sângeru
Telefon:
Bellu - 0244 27 17 21; Bozianu - 0244 44 15 32
Email:
histmuseumph@yahoo.com
Deschis:
De marţi până duminică, orele 9-17 şi 10 - 16
Plata cu cardul:
Da
0
Comentarii
Leave a Comment