La Doftana nu e chiar asa rau

Autor: Mihnea Vasiliu

Este total neasteptat, daca nu chiar bizar, sa intilnesti o pensiune avangardista, cu design minimalist si bucatarie internationala, tocmai pe Valea Doftanei, o zona care, desi foarte apropiata de Bucuresti, este cam saraca, subdezvoltata turistic si aminteste de manualele de istorie comunista…

Strania pensiune-hotel Atra este amplasata pe malul lacului Paltinu,  la 20 de km de Campina pe drumul catre comuna Valea Doftanei, intr-un loc izolat si absolut superb. Cu aerul ei de nava spatiala aterizata fortat in coasta dealului face nota total discordanta cu rarele case din zona, cu arhitectura lor cuminte si tipic montana.

Duce cu gandul la un proiect de arhitectura creat pentru vreun concurs al breslei si pe care autorii, neavand unde sa-l vada materializat, l-au amplasat pe un teren mostenit de la rude, pe Valea Doftanei.

Ca sa va faceti o idee, parcarea este pe acoperis, intrarea in receptie se face coborand pe o scara abrupta in inima dealului, astfel ca turistul dezorientat stie ca a ajuns la destinatie dar totusi nu o vede…(de altfel, cea mai buna vedere de ansamblu a pensiunii este de pe malul celalalt al lacului).

Si tocmai asta o face interesanta..Pentru curajul demersului, pentru politetea personalului si locatie, Atra chiar merita mentionata pe acest site. Camerele sunt curate si relativ luxoase, toate avand terase cu vedere la lac. Exista sauna, sala de fitness, biciclete si ATV-uri disponibile, chiar si caiace pentru plimbari pe lac vara.

Dar cea mai buna activitate la Atra e sa dormi si sa prizezi linistea si frumusetea locului. Mancarea este OK dar departe de ceea ce probabil patronii isi vor fi propus: o sofisticata bucatarie „fusion”.. Daca o combinatie de kaizer infasurat pe piept de pui, cu garnitura de cartofi taranesti se poate numi „crispy asian rolls” numai pentru ca se serveste cu un sos picant chinezesc, atunci o fi „fusion”.

Oricum, nu mori de foame.Unele feluri sunt chiar reusite (de pilda foie gras-ul sau tartarul de spanac), iar celelate cel putin decente.

Daca esti genul hiper activ si nu te multumesti cu programul somn – masa -somn- masa poti sa te plimbi cu bicicleta sau sa te sui in masina si, trecand dealul, sa ajungi in Comarnic in numai 15 minute, si-apoi imediat in Sinaia. Drumul e cam prost dar peisajul merita efortul.

 

Numar camere:
8
Preturi:
Intre 200 si 290 de lei dubla, in functie de perioada din an
Cum ajung:
Din DN1 catre Campina, din centrul orasului dreapta pe strada Valea Doftanei si apoi catre lacul Platinu urmarind indicatorul "Valea Doftanei"
Cam 20 de km din centrul Campinei
In camere:
TV si cablu
Wi Fi
Adresa:
Comuna Valea Doftanei, sat Teșila Fundătura Cerbului 780B 107640 Prahova, România
Telefon:
+40-735 02 01 10 Mobil
Email:
info@atradoftana.ro
Deschis:
2011
Copii:
welcomed
Plata cu cardul:
Da
Masa:
Bucatarie internationala.
O cina in doi cu vin bun te costa cam 250 de lei
4
Comentarii
 1. val , 12 februarie 2014 at 8:41 am

  Toata Valea Doftanei, atat comuna compusa din satele Tesila si Traisteni, cat si drumul de la Campina, via Paltinu, este foarte frumoasa, spectaculoasa chiar . Si, mai ales, este putin afectata de industria turistica, care a supraaglomerat Valea Prahovei (cu contrastele si neajunsurile de rigoare), ceea ce este un mare plus. Cele doua sate evoca Romania profunda, cu tarani adevarati, care NU amintesc de niciun „manual de istorie comunista”. Peisajul este superb, conditii bune de cazare la cele 5-6 pensiuni din zona, cu preturi realmente modice!!

 1. stefan , 12 februarie 2014 at 11:52 am

  …astia sunt cei care isi deversau deseurile in raul din spatele casei. Avangardista idee ce-i drept

 1. Calin , 12 februarie 2014 at 12:51 pm

  Exact Valea Doftanei care arata cat de cat decent ” aratand ca in manuaelele de istorie comunista ” are nevoie sa fie luata cu asalt de puzderia de pensiuni si hoteluri pitzicolore, zgomotoase, care se prabusesc peste turist inca din strada. Pensiunea despre care scrieti, are bunul simt ca se integreaza minimalist in peisaj. Trebuie impus un cod arhitectonic si de constructii, ca sa nu ajunga si Valea Doftanei care mie imi aduce aminte de regiuni turistice calme din Germania si Austria, un kitsch plin pitipoance si cocalari ca Valea Prahovei.

 1. Mihnea Vasiliu (author), 18 februarie 2014 at 11:06 am

  Absolut de acord

Leave a Comment