Copsa Mare nu e Copsa Mica…

Autor: Mihnea Vasiliu

Toate persoanele carora le-am spus ca merg la Copsa Mare s-au uitat lung la mine, intrebandu-ma ironic de ce vreau sa-mi petrec un week end in locul cunoscut ca polul poluarii din Romania. A trebuit sa le explic ca la Copsa Mare (care nu e Copsa Mica…) poluarea este mult mai mica decit la Copsa Mica….De altfel, la Copsa Mare nu exista poluare, acest sat idilic fiind ascuns intre dealurile bucolice care se intind intre Sighisoara si Medias, regiune cunoscuta pentru multitudinea Bisericilor Evanghelice fortificate, cea mai cunoscuta dintre ele fiind Biertan. La numai 2 km de Biertan se afla Copsa Mare si acest sat uitat de lume n-ar fi fost probabil bagat in seama de nimeni daca un cuplu de italieni cu lipici la Romania nu l-ar fi descoperit in haladuirile lor prin Transilvania.

Asa cum se intimpla de obicei cu occidentalii fascinati de viata rurala romaneasca, Giovanna si sotul ei (care lucra in anii 2000 in industria metalurgica romaneasca)  s-au indragostit pe loc de acest satuc inconjurat de dealuri blande si au cumparat prima lor casa aici in 2009. Apoi au mai luat trei si de curind inca zece!

Patru dintre ele sunt complet restaurate, respectand intru totul stilul traditional al locului dar avand un altoi de fine elemente de modernism care fac viata turistului mai placuta..Trei sunt deschise publicului, iar una este locuinta din Romania a cuplului, care s-a stabilit de citiva ani in Brazilia dar continua sa se ocupe de acest mic business de turism rural transilvan de la (mare) distanta (am facut rezervarile pe mail si am conversat cu Giovanna pe tema platii avansului etc fara sa am habar ca ea se afla la capatul celalat al Pamantului).

Casele sunt de fapt mici ansambluri gospodaresti care la origini erau compuse din casa de locuit, grajduri si sura. Toate acestea sunt transformate acum in locuri inchiriabile, cea mai spectaculoasa metamorfoza fiind cea a grajdurilor, care nu mai gazduiesc animale, ci turisti fascinati de farmecul si bunul gust care-i inconjoara. Daca veti merge vreodata acolo, luptati-va sa obtineti o camera in aceste foste grajduri, pentru ca o sa va bucurati de saloanele cu semineu si sobe traditionale ticisite cu lemne gata de a fi aprinse, de canapelele adanci unde puteti sa cititi in liniste,  singurele zgomote fiind cele pe care le fac vacile care se intorc de la pascut sau clopotele bisericii care indeamna credinciosii la slujba duminicala.

Micul dejun si cina sunt servite pentru toti turistii intr-una din aceste trei case, tot intr-un grajd transformat in sala de mese, unde mancarea este gatita  sub ochii tai. Esti servit direct din ceaune fumegande cu traditionale ciorbe si mancaruri ardelenesti care-ti dau peste cap dieta pe care ai inceput-o „de Luni” (sau de la intai Ianuarie..). Daca ai stomacul tare, vei supravietui, fara Colebil sau Malox, ciorbelor groase de varza, tocanitelor cu carnati de casa, turtelor de ciocolata sau rubarba (vezi Wikipedia…e o planta:)).

Copsa Mare e un loc de unde cu usurinta poti vizita Sighisoara (aflata la numai 30 de km) sau Bisericile fortificate din Biertan, Valea Viilor, chiar si Saschiz si Viscri, toate in patrimoniul Unesco. Dar pe langa cele celebre, sunt atatea altele, aproape in fiecare sat din zona (si chiar si in Copsa Mare)…

Daca vrei sa pedalezi, adu-ti bicicleta de acasa pentru ca nu vei gasi la pensiune. Aviz celor care mor daca nu „raman conectati” : nu exista televizor in camera, WI FI este doar in sala de mese iar semnalul la telefon e foarte slab.

Pretul cazarii si chiar al meselor e destul de piperat (100 de euro pe noapte dubla si cam 150 de lei de pereche cina (cu vinul casei si palinca incluse) dar zic ca merita pe deplin. Cind am fost eu era pustiu, de obicei locul fiind populat cu straini, putinii romani care ii calca pragul fiind genul corporatist discret, care vorbeste in soapta si isi respecta aproapele..Manelele la maxim „are not welcomed”.