Conacul Polizu, tihna boierilor disparuti

Autor: Mihnea Vasiliu

Conacul Polizu, situat pe unul din dealurile molcome care marginesc drumul dintre Targu Frumos si Botosani (satul Maxut/Deleni), este poate singurul loc din Romania care readuce cu adevarat la viata un crampei din atmosfera vietii patriarhale a boierimii neaose de sfarsit de secol XIX. Mai exista demersuri in domeniu, dar sunt fie legate de cultura austro ungara (castele refacute in Transilvania, despre care am scris pe acest site in nenumarate randuri), fie sunt lipsite de autencitate, nereusind sa captureze cu adevarat acel inefabil al unei perioade de trai bun, huzur si, de ce nu, glorie romaneasca.

Conacul, construit in 1870 de Constantin Ghica Deleni, descendent al marilor familii boieresti Cantacuzino, Ghica si Deleanu, a fost locul de intalnire al boiermii iesene si bucurestene intre finele veacului XIX si pana la confiscarea lui de catre comunisti, dupa razboi. Insasi Regina Maria a fost oaspete a conacului in anii de refugiu din timpul Primului Razboi Mondial.

Locul a fost siluit mai intai de armata rusa ,care l-a ocupat o perioada, apoi s-a transformat in sanatoriu, si bineinteles, nu a scapat de inevitabila destinatie de CAP, soarta pe care au avut-o in timpul comunistilor aproape  toate domeniile de vacanta ale boierilor si marilor burghezi. Si asta a lasat urme, pentru ca, la recuperarea lui (in anii 2000) de catre actuala proprietara, Ioana Irina Riscutia(nascuta Micsunesti), singura descendenta a marii familii Ghica, conacul arata mult mai mult a sediu de CAP decit a casa boiereasca. Totul fusese acoperit cu huma si tencuiala, de la stalpii de granit, pina la peretii frumos ornati in stil neoclasic si  mozaicurile de pe jos…

Doamna Riscutia a reusit insa sa il restaureze si sa-i redea farmecul de odinioara, de-atunci cind era o „maison de plaisance”, un loc unde boierimea venea sa huzureasca, sa manance bine si in tihna, sa palavrageasca despre ce mai e nou pe la Paris…

Si pentru ca veni vorba de mancare, voi spune, desi stiu ca suna cam primitiv, ca este poate principala atractie a locului. Pentru ca , pe langa gustul fabulos al mancarii , a te aseza la masa, pe terasa care da inspre parcul imens al domeniului, este un demers aproape spiritual, un ritual atit de respectat in vremurile de aur ale Romaniei. Bucatele sunt gatitie numai din ingrediente ale locului, animalele sunt crescute pe domeniu, legumele si fructele rasar in gradinile proprii, si pana si mierea este rodul stupariei conacului.Salamurile, sunculitele, feluritele branzeturi de casa, ouale abia ouate,dulceturile de nuci verzi, untul de casa, nemai socotind verdeturile culese pe loc, alcatuiesc gargantuescul mic dejun. In cheie traditionala, cafeaua e facuta la ibric, nici urma de espresso sau capuccino, cu aerele lor occidentale.

Totul are savoarea mancarii gatite bine, cu drag, moldoveneste, desi felurile sunt simple, nesofisticate. Am mancat o ciorba care inca imi trezeste amintiri si cea mai buna ceafa de porc la gratar din istoria mea recenta.

Situat pe varful tesit al unui deal, conacul iti ofera perspective asupra intregii regiuni,  o succesiune de dealuri cu vii si livezi. Domeniul de peste 30 de hectare cuprinde copaci seculari care au scapat ca prin minune de drujba comunista, livezi de ciresi si visini („la care sunt abonate nu-stiu-cate cofetarii din Bucuresti”, spune dna Riscutia), un parc cu elemente arhitecturale romantice.

Conacul are opt camere fiecare cu dimensiunea unui mic apartament de bloc comunist. Piesele de mobilier si decoratiunile, desi nu originale (toata mobila conacului a fost folosita ca lemn de foc dupa nationalizarea conacului), pastreaza spiritul locului si a epocii lui de glorie. Ele au fost achizitionate , cu migala, de dna Riscutia din targuri de antichitati, si dateaza in majoritate din secolele XVIII si XIX.

Mergeti cu incredere la Polizu, cel putin pentru un weekend de huzur si regal culinar, ca n-o sa va para rau…

































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































Numar camere:
8
Preturi:
Intre 90 si 120 de euro pe noapte camera dubla.
Cina 20 de euro de persoana
Pranzul 15 euro de persoana
Cum ajung:
Din Targul Frumos spre Botosani, in satul Deleni/Maxut
In camere:
cablu TV
hairdryer
Adresa:
Sat Deleni, Judetul Iasi
Telefon:
0040 741 047 017
Email:
contact@conacpolizu.ro
Deschis:
Din primavara pana in toamna
Copii:
da
Plata cu cardul:
Da
0
Comentarii
Leave a Comment