Conacul dintre Vii (Urlaţi) – Popasul de pe Drumul Vinului

Autor: Monica Cismaru

La o oră distanţă cu maşina de Bucureşti, mai exact la Urlaţi (Prahova), se află Conacul dintre Vii, o casă boierească de la 1930 şi ceva, privatizată şi readusă la viaţă în 2006.

Numele Conacul dintre Vii reflectă exact realitatea. Clădirea este un fost conac boieresc, cocoţat mândru pe o colină şi înconjurat, de ce altceva – viţă-de-vie, că doar ne aflăm pe celebrul „Drum al Vinului“, cale ce reeditează un segment mai vechi dintr-un drum al licorii care străbătea Europa şi folosit de români. Drumul Vinului de astăzi străbate podgoriile renumite ale Prahovei, include popasuri la conace, curţi domneşti şi mănăstiri şi trece prin Filipeştii de Târg, Floreşti, Băicoi, Plopeni, Zamfira, Boldeşti, Scăeni, Bucov, Valea Călugărească, Vărbila, Jercălăi, Ceptura, Fântânele, Mizil, Tohani, iar pentru a exploata în totalitate „aurul lichid“, s-au introdus în circuitul turistic vitivinicol cramele de la Urlaţi şi Ceptura, unde sunt oferite spre degustare vinuri şi spumante de soi, însoţite de meniuri câmpeneşti tradiţionale.

Dar să revin la Conacul dintre Vii. Domeniul este accesibil din punct de vedere al drumului. Cum ajungi în centrul Urlaţiului, se face dreapta pe langă CEC, a treia stradă la stânga şi apoi a doua la dreapta, e şi un indicator. Apoi arătosul domeniu se va ivi de pe un mic deal.

Trebuie să subliniez că locul este unul cu preţuri prohibitive şi îşi deschide porţile doar grupurilor de cel puţin 10 persoane, care fac rezervare în prealabil. Preţul unei camere duble – aproximativ 100 de euro pe noapte, cu mic dejun inclus. Când are oaspeţi, personalul este adus de la Bucureşti (ospătari, bucătar) şi totul se pliază pe dorinţele invitaţilor. Conacul dintre Vii este decorat în ton cu perioada istorică în care a fost ridicat şi cu locul pe care este aşezat: rustic, dar fără exces de elemente tradiţionale, lipsesc kitch-urile (omniprezente, din păcate, în majoritatea pensiunilor rustice); de altfel, proprietarii chiar se laudă pe site că aici nu veţi găsi urmă de flori de plastic. Primăvara şi vara abundă cele naturale. În loc de multitudinea de funii de ceapă şi usturoi de butaforie, o altă găselniţă turistică ultrafolosită, puteţi admira pe pereţi o adevărată expoziţie de porturi tradiţionale româneşti autentice. Iar camerele (16 la număr, duble şi un apartament cu scară interioară) au mobilier simplu, din lemn şi fier forjat, cu aştenuturi simple, albe. Bineînţeles, mai sunt şi un restaurant şi o cramă, unde se fac degustări de vinuri din zonă cu sommelieri (aduşi, aţi ghicit, de la Bucureşti), un cerdac şi o piscină.

Pe domeniul de 12 hectare ce aparţine Conacului dintre Vii, în afară de culturile viticole, mai sunt livezi de cireşi, care oferă cel mai frumos peisaj când infloresc pomii şi din care se face cea mai aromată dulceaţă şi gradina de zarzavaturi care deserveşte bucătăria …

Dacă va aflaţi în zonă, merită să daţi o fugă până la Muzeul Conacul Bellu, aflat la o aruncătură de băţ, şi la Muzeul Bozianu, din satul Sângeru, aflat la aproximativ 25 de kilometru de Urlaţi. Programul ambelor e de marţi până vineri, de la 9.00 la 17.00.

Spaţiul este atrăgător, chiar regăseşti atmosfera de conac de ţară, atuul este că păstrează specificul zonei şi nu are excese decât din punct de vedere al preţurilor, aş spune, dar proprietarii nu se plâng de lipsa clienţilor. Pretabil mai ales pentru petreceri, nunţi, evenimente corporate etc.

Numar camere:
16
Preturi:
100 euro/camera dublă-noapte
Cum ajung:
DN1 / E60 Bucureşti-Ploieşti, apoi DN1-B Ploieşti-Buzău, din Albeşti Paleologu pe DJ102C până la Urlaţi.
In camere:
TV,
Altele:
Cerdac, piscină, posibilităţi de practicare a sporturilor
Adresa:
Urlaţi, str. Valea Bobului (Filitiş) nr. 18
Telefon:
Tel./Fax: 021 212 52 62
Email:
contact@conaculdintrevii.ro
Deschis:
Cu rezervare
Copii:
Da
Animale de companie:
Da
Plata cu cardul:
Da
Masa:
Mic dejun inclus, prânz, cină
0
Comentarii
Leave a Comment