Conacul Apafi. Malancrav

Autor: Sorin Enache

Conacul Apafi este perla coroanei intre proprietatile restaurate si administrate de Mihai Eminescu Trust, fundatia care a facut probabil cele mai mari servicii de promovare a imaginii Transilvaniei in lume.  Aflata sub patronajul ASR ( adica Alteta Sa Regala)  Printul de Wales ( adica printul Charles)  si condusa in Romania de una din cele mai energice si de neoprit persoane pe care le-am intalnit, Caroline Fernolend din Viscri,  a efectuat deja peste o mie de lucrari de restaurare in regiunea saseasca din sudul Transilvaniei  in cei 13 ani de  actiune in Romania.  As putea continua cu laudele sincere mult timp, dar daca sunteti interesati, mai bine vizitati website-ul www.mihaieminescutrust.org .

Conacul se afla pe un mic platou deasupra satului Malancrav , la 12 km de soseaua nationala Sighisoara-Medias.  Malancrav/Malmkrog este satul cu cei mai multi sasi ramasi in regiune si mai si este unul din cele doar cateva asezari sasesti care au fost sub autoritatea unui nobil maghiar. Asta explica si numele conacului.  Acesta are o poveste destul de complicata, a fost construit in secolul 15 , apoi cand familia Apafi a disparut din lipsa de urmasi, a trecut in proprietatea familie Bethlen, in 1920 ajungand in posesia  comunitatii evanghelice din sat. In perioada comunista a fost inevitabil confiscat si transformat, previzibil, in camin cultural. A fost ulterior recuperat de biserica si vandut fundatiei Mihai Eminescu in Decembrie 2000.  Restaurarea condusa de arhitectul german Jan Hulsemann si mesterii Ernst Linzing si Fritz Klutsch  l-a readus la viata si in circuitul cultural si turistic.

Este o cladire spatioasa, care contine 5 dormitoare ( 4 duble si o single) , o bucatarie/dining uriasa, un salon, dar piesa de rezistenta este o superbiblioteca intinsa in 2 saloane, cu o colectie impresionanta de carti , de la Retorica lui Aristotel  la recensamantul Transilvaniei la 1900, Numele Trandafirului in germana, foarte multe volume de istorie, dar si literatura care te ia prin surprindere: Eugen Barbu, Chiril Tricolici, Ciresarii, BPT etc. La constituirea acestei biblioteci a contribuit masiv Ilinca Bossy, care a donat carti si fotografii din colectia tatalui ei, diplomatul britanic Raoul Bossy. Conacul se afla in mijlocul unui parc superb.

Familia Linzing  care administreaza proprietatea se ocupa de cele trei mese imbelsugate, bazate integral pe produse si retete locale . Nelu Linzing va poate raspunde la orice intrebare, propune trasee si activitati, orice v-ar trece prin cap. Este o zona perfecta pentru mountain bike, calarie, plimbari, vanatoare, cules de trufe ( toamna).  Daca sunteti intr-un grup mai mare de 9 persoane, exista solutii foarte bune, pentru ca fundatia mai detine inca patru cazari impecabile in sat.

Conacul Apafi poate fi o solutie originala pentru mici petreceri private, aniversari , cu conditia sa va integrati in poveste si sa respectati regulile locului. George Copos nu a reusit 🙂 . Nu exista televizoare si niciun alt gadget de ultima generatie.  Semnalul la telefon lipseste cu desavarsire, cu exceptia unui petec de 4 metri patrati unde aveti o mica sansa cu Vodafone.  E de preferat sa rezervati din timp, locul pare a fi deja celebru.

Numar camere:
5
Preturi:
100 euro/noapte pt 2 persoane
Cum ajung:
Drumul national Sighisoara - Medias . La cca 2 km dupa iesirea din Danes, la stanga spre Laslea si de acolo inca 10 km, urmand indicatorul Malancrav. La intrarea in sat e de preferat sa intrebati.
In camere:
Calorifer
Sobe cu lemne
Baie
Adresa:
Malancrav
Telefon:
Andreea Rost 0040723150819
Email:
guesthouses@mihaieminescutrust.org
Deschis:
aprilie-noiembrie
Copii:
da
Plata cu cardul:
Nu
Masa:
3 mese pe zi , contra cost
0
Comentarii
Leave a Comment