Cine gaseste Valea Zalanului (Zalanpatak)?… Sau concurs de orientare turistica.

Autor: Sorin Enache

 

Valea Zalanului/Zalanpatak

 

Intrebarea evidenta este cum a reusit printul Charles sa gaseasca acest mic sat si ce comunicatii folosesc cei care au sarcina sa il localizeze pentru a-i asigura discreta protectie. Nu exista niciun fel de semnal GSM pe o raza de 7 km, desi gazdele ne-au aratat un copac pe un deal din apropiere, sub care ar fi mici sanse sa vorbiti la telefon. Daca nu va e frica de ursi.

Daca gasiti Baraolt, e deja bine, daca ajungeti la Batanii Mari si observati indicatorul cu Aita Seaca si Valea Zalanului, sunteti un real talent. Iar daca , la cativa km dupa Aita Seaca ,pe un drum forestier, intr-o intersectie la marginea padurii, veti reusi sa remarcati scandura care indica cu vopsea stearsa demult, ca la stanga e bine, atunci va puteti inscrie la The Amazing  Race sau Eco Challenge. Si nu e tot, ar fi bine  sa gasiti pe cineva in sat care sa va arate unde e cazarea cautata. Sau va putem spune noi. E ultima pe stanga, unde,  un zid mare si frumos renovat ascunde o curte superba cu cateva cladiri vechi, impecabil restaurate. Satul a fost fondat in urma cu 400 de ani de familia Kalnoky ( faimoasa deja pentru proprietatea de la Miklosvar-Miclosoara si pentru turismul rural de calitate promovat de contele Tibor Kalnoky in ultimii ani ) pentru productie de sticla.  Este locuit de aprox 150 de persoane  care au reusit sa isi pastreze modul de viata din vechime, castigandu-si existenta din munca pamantului si cresterea vitelor, intr-o totala armonie cu natura.  De fapt, aceasta este marea realizare a comunitatii , pastrarea stilului de viata traditional si tot asta l-a atras si pe Printul de Wales sa restaureze locuinta fostului lider al micii comunitati .

Cele 6 camere, spatioase si atemporale, sunt distribuite in 3 case diferite: 3 camere se afla in cladirea principala, alte 2 intr-o alta cladire si ultima intr-o casa separata. In casa principala se afla chiar camera aleasa de Printul Charles, flancata si „legata” (la alegere)  de celelalte doua. Daca nu ar exista un ceainic electric si prozaicele intrerupatoarele de lumina, ai putea crede ca masina timpului exista: esti acum 100 de ani.

Mesele (toate trei), gatite de gazde cu produse si ingrediente locale, sunt servite in curte sau in gradina, in vechiul staul , depinde de vreme.

Padurea si salbaticia incep chiar in spatele curtii. Si din fata ei. O rezervatie naturala, putin cunoscuta, care ascunde specii rare si protejate: flori, plante medicinale, animale (ursi, lupi, vulpi, rasi, caprioare , cerbi). Traseele de plimbare sunt nelimitate… si nemarcate (oricum nu ar fi necesar), poti merge pe drum sau in afara lui, oriunde…nici nu trebuie sa luati provizii de apa , mai mult, veti gasi  peste tot  izvoare cu apa minerala.  Sau izvoare, pur si simplu, in care puteti face baie, mini piscine naturale.

Ce face Zalanpatak  deosebit

Senzatia de „capatul lumii”. Izolarea totala a satului, aflat adanc  in mijlocul padurilor din Muntii Bodoc. Posibilitatea unor seri memorabile impreuna cu prietenii in spatiul minunat al vechiului staul (locul de luat masa cand vremea este buna), Nivelul impecabil al restaurarii  spatiilor de locuit. Imposibilitatea folosirii telefonului.

Ce trebuie sa stiti

4.5 ore din Bucuresti.  Cel mai apropiat loc cu semnal GSM este la aprox 4 km pe platoul de deasupra satului, cu o masina 4×4. Iarna este greu accesibil. Este genul de loc in care copiii preadolescenti sau adolescenti  deprinsi cu stilul urban de viata se vor plictisi foarte repede (Iphone, Ipad, Ianything free)

 

Numar camere:
5
Preturi:
la cerere
Cum ajung:
Din Baraolt pe DJ 122 pana la Batanii Mari, apoi spre Aita Seaca 7 km, apoi spre Valea Zalanului 5 km.
Telefon:
+40 742 202586
Email:
k@transylvaniancastle.com
Copii:
da
Plata cu cardul:
Da
1
Comentarii
  1. Suzana Black , 11 aprilie 2015 at 9:55 am

    Multumesc pt sfaturi. Deci site-ul asta s-ar chema nu Romania by heart, ci Romania buy harta…;)

Leave a Comment