Casa cu Zorele de la Criţ

Autor: Monica Cismaru

După indicatorul de stânga către Viscri, mai mergi câţiva kilometri şi-ţi va ieşi în cale altul, tot spre stânga, ce arată drumul către satul Criţ, locul unde e Casa cu Zorele. E o pensiune ce aparţine de câţiva ani unei familii de braşoveni care, după ce s-au plimbat o viaţă întreagă prin ţară şi prin lume, au hotărît să-şi facă propria lor afacere în turism, să-şi pună la bătaie experienţa acumulată. Şi bine au făcut.

Au cumpărat două case în satul Criţ, loc de asemenea „binecuvantat“ de influenţa Prinţului Charles, care deţine şi aici câteva clădiri, şi s-au lansat în turismul rural. Caselor li s-au adăugat dotările moderne necesare, dar li s-a păstrat aerul arhaic – au sobe cu lemne, mobilier pictat şi alte piese de rezistentă care contribuie la atmosfera de ţară a locului. În total, propeietarii deţin opt camere (16 locuri), distribuite jumate- jumate între cele două pensiuni. Ar putea adăposti lejer mai mulţi oaspeţi, dar încearcă să păstreze numărul fix pentru un confort sporit.

Cele doua Case cu Zorele, dispuse una faţă de alta la câteva minute de mers de jos distanţă, sunt vechi de aproximativ 200 de ani- au curţi interioare mari şi odăi aerisite, primitoare. În cuptorul din curte se poate coace pâine şi îţi poti bea cafeaua în cerdac, cu pisici lenese unduindu-se insinuant pe lângă picioare. E linişte şi pace aici, în Criţ, ca de altfel în toata zona, e aceeaşi atmosferă bucolic-idilică întâlnită la Viscri, unde te salută toata lumea care trece pe langă tine pe drum.

Mulţi dintre saşii de la Criţ au plecat când au avut ocazia, au mai rămas foarte puţini, îi numeri pe degetele de la o mână, iar în urma lor au rămas casele odată cochete si frumoase. Azi, doar cele mai norocoase sunt păstrate cum s-au pomenit, fiind intreţinute corespunzător. Altele au dat peste proprietari mai putin inspiraţi, pentru care confortul unui apartament de bloc e unanim acceptabil si aplicabil şi în cazul caselor ţărăneşti. Casa cu Zorele e un exemplu fericit – atmosfera arhaică de-aici e la mare preţ (şi la propriu şi la figurat), iar străinii apreciază aceste experienţe rurale româneşti – vin aici turişti din Franţa, Germania, Danemarca, SUA etc.

Dependenţii de gadget-uri şi alte lucruri asemenea ar trebui să ştie înainte de-a veni la Casa cu Zorele că semnalul GSM e restricţionat de către proprietar în sufragerie, locul de luat masa, iar în camere nu sunt televizoare sau radiouri Proprietarul vrea să încurajeze astfel discuţiile şi relaţionarea relaxată dintre turişti, să se audă greierii, şi nu ţârâitul insistent al telefoanelor în timpul mesei.

În zonă se pot face drumeţii – pe jos sau cu bicicleta, se poate vizita Cetatea Rupea, care e la câteva minute distanţă cu maşina, sau se poate ajunge repede la Sighişoara. Braşovul e la o oră distanţă, aşa că opţiuni de petrecere a timpului liber sunt destule, pentru cei care se satură de contemplare şi de respirat aer curat. Se spune că Muzeul de Etnografie de la Rupea este impresionant şi rivalizează cu Muzeul Ţăranului Român de la Bucureşti.

Despre mâncare, numai de bine, ca şi în privinţa cazarii. În preţul de 198 de lei pe noapte de persoană intră micul dejun şi cina, iar preparatele sunt făcute numai din ingrediente locale. Poroprietarii rasfaţă turiştii cu ciorbă de mere, de exemplu, care pe cât de exotic sună, pe atât de gustoasă e, sau cu mâncare de urzici.

Sună plăcut să te pierzi puţin în inima Transilvaniei, pe dealuri şi printre biserici fortificate, să ştii că a sosit vremea mesei după sunetul talăngilor vacilor venite de la păscut.

 

Numar camere:
8
Preturi:
198 lei/ persoană pe noapte în camera dublă, cu mic dejun şi cină
Cum ajung:
Braşov, Rupea, Buneşti, Criţ
Altele:
Asistenţă turistică
Adresa:
Crit nr. 189, 507035 comuna Buneşti, jud. Braşov
Telefon:
40 744 687557
Email:
mihaela.ghita@zorele.ro
Deschis:
Da
Copii:
Da
Animale de companie:
Da
Plata cu cardul:
Da
Localizare:
Imediat după comuna Buneşti, indicator la stânga către Criţ
Masa:
mic dejun, cină
0
Comentarii
Leave a Comment