Borospatak. Cazare la Muzeul Satului. Secuiesc.

Autor: Sorin Enache

no images were found

Valea Boros  – Borospatak

In 2003 o familie din Miercurea Ciuc a dat un anunt in presa locala, cautand lemn vechi , pentru mobile traditionala.  Lemnul a fost gasit , dar sub forma de case vechi, traditionale, din zona Ghimes, pe care proprietarii le scosesera la vanzare . Asa ca familia Szasz a schimbat planul, a cumparat un teren de cateva hectare in Lunca de jos- Valea Boros, pe care a mutat unsprezece  case din zona Ghimesului. Arata exact ca un muzeu al satului, in care se pot caza pana la 110 persoane. Casele au fost demontate , transportate si reconstruite pe baza fotografiilor si numerotarii elementelor constructive. Din doua hambare vechi a fost amenajata o sala pentru activitati comune: mese, dans, concerte de muzica traditionala, workshop-uri etc.  Cum nu toate casele au baie, mai exista un hambar transformat in spatiu cu bai, toalete , dusuri, absolut impecabil.  Toate acestea sunt amplasate pe o suprafata indeajuns de mare , incat sa ai senzatia de mult spatiu.

Mancarea  este conform asteptarilor,  foarte buna si grea,  sunt incluse bucate specifice zonei: ciorba din cap de miel (specialitatea casei ), ciorba de varza, gulas secuiesc, miel in cuptor cu salata de cartofi, paprikas de pui. Painea este facuta din faina produsa de o moara veche din 1873, aflata la 50 m de bucatarie, recostruita spectaculos si perfect functionala.  Bucataria pregateste doar micul dejun si masa de seara, dar se poate pregati un pachet de picnic pentru cei care fac diverse drumetii.  Toate produsele sunt din propria gospodarie sau din zona , de asemenea tot personalul este din sat.

Peisajul este minunat, aminteste putin de Bucovina. Fiind departe de sosea, este foarte liniste.

Gasirea locatiei este o performanta in sine. Din Miercurea Ciuc sunt 35 km se merge catre Moinesti-Bacau prin pasul Ghimes.  Se coboara in Valea Trotusului , iar in comuna Lunca de Jos trebuie cautat indicatorul cu Valea Boros-Borospatak, catre dreapta. Dupa aprox 2 km de drum de pamant  cazarea se vede pe dreapta, dar nu e foarte evidenta asa ca e nevoie de putina atentie.

Teoretic, e o mica problema cu vorbirea limbii romane prin zona respectiva, dar managerul locatiei, Molnar Szabacs, mai simplu Sabi, vorbeste romana fara ezitare. Si nu numai atat , este foarte prietenos, stie totul despre imprejurimi, poate propune diverse trasee si activitati .

Pentru cei care vor sa faca si altceva decat lectura si bridge, exista trasee pentru mountain bike, drumetii cu ghid prin Muntii Ciucului, plimbare cu trasura pe muntele Apahavas si picnic (cu slanina fripta pe foc – nu uitati de Colebil), seara ghimeseana cu muzica si dansuri. Exista  de asemenea trasee mai aventuroase  pt masini 4×4 ,  unul dintre ele iese chiar in Cheile Bicazului.

Invalid Displayed Gallery

Este o buna baza de explorare a unei parti din Tara Secuilor mai putin cunoscuta si mai indepartata de Bucuresti.

 

Ce face BorosPatak deosebit

Atmosfera de muzeu (locuit) al satului.  Pozitia intr-o vale superba si linistita.  Contactul cu o comunitate speciala si bine conservata, cea a secuilor.  Prezenta discreta si utila, dar mai ales conversatia placuta despre orice cu Molnar Szabacs, managerul locatiei. Unicitatea proiectului.

Ce trebuie sa stiti

Se afla la 4.4-5 ore de Bucuresti,  30 minute de Miercurea Ciuc , in directia Bacau.  Nu toate casele au baie inauntru, asa ca ar fi mai bine sa verificati acest lucru la plecare, ca sa nu fiti luati prin surprindere.  Daca veti cauta televizor, atunci locul nu e pentru dumneavoastra.

 

Numar camere:
11
Preturi:
cazare 12Eur/pers.
cu mic dejun inclus 15Eur/pers
cu demi pensiune 22Eur/pers
Cum ajung:
Din Miercurea Ciuc 35 km catre Moinesti-Bacau prin pasul Ghimes. Se coboara in Valea Trotusului , iar in comuna Lunca de Jos trebuie cautat indicatorul cu Valea Boros-Borospatak, catre dreapta. Dupa aprox 2 km de drum de pamant cazarea se vede pe dreapta
In camere:
Unele case nu au baie, intrebati cand faceti rezervarea. Toaletele comune sunt intr-o cladire separata si sunt foarte civilizate.
Altele:
La cerere, se poate inchiria un avion mic (2 locuri), din Miercurea Ciuc. Trasee: zona Ciucului si Ghimesului.
Adresa:
Lunca De Jos, Valea Boros nr. 65
Telefon:
+40 0266 339504; +40 744505022
Email:
office@tectumszallas.ro
Copii:
da
Animale de companie:
da
Plata cu cardul:
Nu
1
Comentarii
  1. Monica , 2 august 2014 at 2:16 pm

    Foarte frumos!

Leave a Comment