Balabann Inn, know how occidental si farmec romanesc

Autor: Mihnea Vasiliu

De ce a trebuit ca un englezo – american, e-adevarat cu origini romanesti, sa deschida una dintre cele mai de bun gust pensiuni din zona Branului va ramane probabil o intrebare retorica…Fapt este ca am descoperit, printr-un concurs de imprejurari, pensiunea Balabann Inn, izolata undeva pe un deal in satul Simon (Bran),si am avut revelatia ca exista si locuri pasnice,autentice, cu un inefabil farmec traditional, la doi pasi de tumultul de balci al Branului unde, cel putin in weekend, turistii navalesc la gratare si petreceri care fac ca valea sa rasune a muzica house (in cel mai bun caz…).

Balabann Inn a fost construita in 2005 pe un platou izolat in satul Simon,de unde ai perspectiva intregii vai, a Pietrii Craiului, dar si a Bucegilor. Arhitectura este  traditionala, avand ca model (replicat intocmai) o casa taraneasca braneana expusa la Muzeul Satului din Sibiu. Fara termopane si zugraveli in culori tipatoare, cu acoperis de sindrila, cu piese pictate de mobiler sasesc, cu masive barne de lemn prelucrate manual care impodobesc tavanele, locul emana acea caldura si intimitate atit de proprii caselor taranesti de acum un veac. Doar baia e adusa in realitatea secolului XXI, fiind comparabila ca dotari si lux cu cele pe care le gasesti in cele mai rafinate hoteluri de cinci stele. Televizorul lipseste, din fericire, din toate camerele, afirmand din nou, subliminal, ca aici vii doar ca sa asculti linsitea vaii, sa urmaresti traseul Soarelui –  care rasare din spatele Bucegilor si se stinge, undeva dupa Piatra Craiului –  si sa te bucuri de frumusetea bucolica a dealurilor molcome presarate cu sure de lemn, capite de fan si copaci singuratici.

Mancarea este simpla, fara ifose, asa cum o gateau bunicile noastre de la tara. Ciorbe, tocanite, deserturi neaose (mar copt cu gem de afine, de pilda), totul udat cu traditionalul suc natural de mere, produs intr-o fabricuta din apropiere.

Proprietarul locului, Dan Dimancescu (67), este nascut in Anglia, din parinti romani, si rezident, inca din anii ’50, in Statele Unite. Educat la Harvard, are un CV impresionant : este profesor de management la Boston, a fondat propriile companii in domenul electronicii de varf, dar si in cel al filmului,a lucrat pentru NASA, a scris si produs documentare pentru National Geographic.

Nostalgia stranie pentru o Romanie in care de fapt nu a trait l-a facut sa se „intoarca” in tara in 1999. In 2005, a deschis Balabann Inn si a ales sa o amplaseze in preajma locului de obarsie al tatalui sau, zona Rucar- Bran. Legenda locala spune ca ar fi survolat cu elicopterul imprejurimile pentru a gasi locatia cea mai frumoasa, insa el marturiseste ca a batut drumurile cu piciorul pana cind s-a oprit in varful acestui deal din Simon.

Pretul cam piperat (gandit anume pentru a se delimita de „mass market”) , invitatia la contemplare pe care o emana locul, simplitatea rustica au facut ca turistii care vin aici sa se trieze, ramanand preponderent strainii interesati de farmecul „intoarcerii la origini”. Ceea ce nu e rau deloc…

































































































































































































































































































































































































































































































































Numar camere:
10
Preturi:
150 de Euro dubla pe noapte, mic dejun si cina incluse.

Bautura se plateste separat.
Cum ajung:
Din centrul Branului catre Moeciu, stanga spre Simon dupa primul pod, apoi urmariti discreta placuta de lemn care indica Balabann Inn sau urmariti indicatorul Manstirea Bran.
In camere:
Wi Fi

Adresa:
Simon, Bran, strada Balaban
Telefon:
+40722 606 138
Deschis:
tot anul
Copii:
da
Animale de companie:
nu
Plata cu cardul:
Da
1
Comentarii
  1. george , 16 iulie 2015 at 7:03 pm

    replicat intocmai = PASTISA! pastisa nu are valoare in nici un domeniu al artei. Este evident ca autorul articolului nu are nici o pregatire dintr-un domeniu al artei . Mobilierul sasesc Intr-o casa din Bran.. este….. cel putin ne-autentic… este cel mult inedit sau prost inspirat. Sigur ca pentru un ochi venit din strainatate sau un public ne educat ar putea fii frumos sau inedit…Totusi cand vreti sa scrieti un articol despre ceva…cum ar fii arhitectura sau designul etc…. poate ar fi bine sa cititi o carte doua din domeniu sau macar sa intrebati pe cineva competent. Asa articole despre impresiile unui „jurnalist”cititi mai bine in cancan! au aceeasi valoare.

Leave a Comment