Alma Vii. Un loc minunat in care nu veti ajunge vreodata…

Autor: Sorin Enache

…daca nu cautati locuri fermecatoare , dar lipsite de faima, intime, dar fara amenajari spectaculoase, autentice , dar paraginite. Alma Vii este numele unui sat ( desi nu pare) aflat la jumatea distantei intre Medias si Agnita si la 3-4 km in afara soselei principale, pe un drum care nu duce nicaieri. Nu va uitati dupa vii, ca nu mai sunt demult. Si nici sasi. Dar spiritul a ramas intr-o buna masura , astfel ca cei de la Mihai Eminescu Trust  au decis impreuna cu Consiliul Local Mosna  se dezvolte un program de revitalizare a  satului dupa modelul de succes de la Viscri, numit „Satul de sine statator” . Despre ce se intampla concret in acest proiect  gasiti mai multe informatii pe www.almavii.ro.

Alma Vii este un sat frumos, asezat intr-o vale linistita , in mijlocul naturii, cu o frumoasa catedrala si destule case bine pastrate.  Asa cum sunt de fapt majoritatea asezarilor din zona sasesca. Si atunci care e avantajul lui ?  Simplu: se mananca senzational. Nu la restaurant, ca nu exista :),  dar doamna Maria Ganea e indeajuns.  Locuinta pe care o puteti inchiria apartine fundatiei Mihai Eminescu si este administrata de familia Ganea, doi pensionari din Medias care s-au retras in satul parintesc al domnului Ganea.  Aici s-au reinventat si traiesc o viata la tara de manual: oi, porci, gaini, pasune, gradina, porumb.. Iar doamna Maria pune musafirii la niste incercari teribile  pentru ca are un remarcabil dar al gatitului pe specificul regional. Trebuie neaparat sa va opriti acolo. Asta  daca, bineinteles, nu sunteti vegetarieni sau nu tineti vreo dieta pretioasa.

In casa de la nr. 104  se pot caza 4 persoane. In curand se va incheia restaurarea a inca unei case si va fi mai mult loc. Pentru grupuri care apreciaza atmosfera inaintea confortului se mai poate dormi in mansarda fermecatoare a vechii scoli romanesti ( aflata tot in proprietatea MET ), unde incap decent vreo 10 persoane in cateva camere pe stilul tabara studenteasca.

Chiar daca nu inoptati acolo, doamna Ganea poate pregati masa celor care sunt in trecere ( telefonati inainte).  De asemenea, se organizeaza si mese pentru grupuri mai mari de turisti care fac circuite prin zona.

Dintre activitatile posibile, cele mai tentante sunt plimbarile peste dealurile impadurite catre satele apropiate sau turele cu bicicleta , care pot atinge Richis , Biertan, Copsa Mare ( 25-35 km dus intors) . O plimbare solicitanta de o zi ,dar plina de recompense este tura peste dealuri  Alma Vii- Metis- Zlagna-Alma Vii.

Daca nu va puteti desparti de bunatatile doamnie Maria, la plecare cumparati un gem sau zacusca sau chiar un rachiu de zile mari.

Ce face Alma Vii deosebit

Simplitatea cazarii. Mancarea foarte gustoasa. Atemporalitatea locului.

Ce trebuie sa stiti

Nu e semnal GSM.  Cazarea nu e luxoasa, doar confortabila. Locul este patriarhal, nu sunt multe optiuni de activitati, decat daca ati venit pregatiti cu biciclete,  conditie fizica si curiozitate.  De la Bucuresti se fac 4.5-5 ore pe doua variante: Brasov- Sighisoara sau Valea Oltului.

Numar camere:
2
Preturi:
160 RON pe noapte/camera
Cum ajung:
Dinspre Medias , pe drumul Judetean 141 catre Agnita. La scurt timp dupa ce depasiti satul Mosna este un indicator pt Alma Vii la dreapta . Dupa circa 3 km ati ajuns in sat. Urmati drumul principal care coteste usor catre stanga si aproape de capatul satului veti gasi adresa. Si mai simplu e sa intrebati de familia Ganea.
In camere:
Godin cu lemne, masa,pat, dulap, noptiere
Adresa:
Str Principala nr
Telefon:
in sat Dna Maria Ganea +40 (0) 269862547, la fundattie Andreea Rost +40723150819
Email:
guesthouses@mihaieminescutrust.org
Deschis:
martie-noiembrie
Copii:
da
Animale de companie:
da
Plata cu cardul:
Nu
Masa:
trei mese pe zi contra cost
se poate manca si daca sunteti in trecere, cu conditia sa telefonati cu cateva ore inainte, de preferinta cu o zi inainte.
0
Comentarii
Leave a Comment