Tinker Bell traieste in Caras Severin

Autor: Mihnea Vasiliu

Reactiile majoritatii oamenilor cind le spui ca ai fost in vacanta in Caras Severin sunt o combinatie de ironie si mirare.

Pentru multi, locul este materializarea perfecta a expresiei “in the middle of nowhere”. Ce sa faci in Caras Severin?

Aparent, cea mai frumoasa cascada din lume, conform site-ului American worldgeography.com, se afla in inima Carasului si a rezervatiei naturale Nera- Beusinta.

Se numeste Bigar si se afla chiar pe drumul 57B care uneste orasul Anina de comuna Bozovici, la 17 km de Anina. Este premiata de straini si aproape ignorata de romani. Desi se afla chiar pe marginea drumului (dar e adevarat ca sub nivelul lui), masinile trec pe linga ea ca rapidul prin halta.Singurul indicator aflat la locul cu pricina te indruma catre o pastravarie, confirmind parca faptul ca la romani fericirea trece prin burta.

Cascada este parca rupta dintr-un film de animatie Disney. Te astepti ca, din moment in moment, de sub ploaia de apa sa iasa Tinker Bell. Esti trezit la realitate de peturile aruncate prin zona, inclusiv pe bolta de muschi ai cascadei.Daca ar putea, probabil ca americanii ar muta cascada la ei, bucata cu bucata, cum au facut cu multe castele din Franta…


Continua incursiunea in lumea elfilor si zanelor si mergi la Morile din Eftimie Murgu, sat aflat la vreo 20 km de Bigar, mergind in continuare pe drumul 57B.

Descoperi un oras al piticilor, o insiruire de mici mori de apa, vreo 22 la numar, pe cursul raului Rudarita.O retea de jgheaburi si diguri de lemn canalizeaza apa catre elicile care invart pietrele de moara.

Daca mergi pe cursul apei, pe linga ele, te insotesc perechi de libelule albastre…stiu ca suna a delir dulceag,asa ca pun drept proba poze (vezi galerie).

Membrii comunitatii din Eftimie Murgu folosesc inca morile pentru a macina griu pentru gospodariile proprii. Fiecare familie are o programare clara, la moara cutare in ziua cutare.

Daca vrei o experienta neaosa, mergi in Eftimie Murgul in luna Mai la sarbatoarea “masuratului oilor”. Se lasa cu miei la protap si tot tacimul.

 

Ce mai poti vedea in zona

Teatrul de la Oravita este singura copie ramasa a celebrului teatru vienez Burgertheather care a fost dezafectat in 1890.Teatrul dateaza din 1817 si este cel mai vechi din Romania.In 1868, pe scena lui performa trupa Pascaly avindu-l pe Mihai Eminescu ca sufleur….

Este incredibil de bine conservat si ingrijit, pina si scaunele sunt originale. Cind am facut pozele, pe scena se desfasura un curs de canto tinut de soprana Simina Ivan, solista a Operei de stat din Viena.. sa mai zici ca nu se intimpla nimic in micile orase de provincie…


Cheile Nerei si lacul dracului

Cel mai bine ajungi pe Cheile Nerei din Sasca Romana, obiectivele fiind cheile insesi (care se intind pe 20 de km) si cascada Beusnita, aflata pe un afluent al Nerei.

Daca intri pe cursul Nerei din partea opusa a muntelui, de la Sopotul Nou, poti merge la Lacul Dracului (cam doua ore de mers pe jos).

 

Unde sa stai

E, asta e o problema. Din pacate tot Carasul e plin de pensiuni kitch.

Desi distantele fata de obiectivele zonei sunt mari (de cca 80 -100 km), te sfatuiesc sa iti stabilesti cartierul general la Valiug, o statiune la 20 km de Resita, aflata pe malul lacului Gozna.

Statiunea e un obiectiv in sine. In timpul saptamanii e linistita si poti sa te relaxezi facind baie in lac, plaja pe pontoane etc.Cazarile sunt bune si mancarea decenta.

In weekend se dezlantuie iadul “deep house”: toti pustii de bani gata din Banat vin in masinile lor sport albe sa danseze toata noaptea pe pontoanele transformate in club outdoor.

Daca insa mergi de Duminica seara si stai pina Vineri, e OK ( sau poate iti palce clubbingul si atunci mergi de Vineri pina Duminica..). Ca sa ajungi la cascada Bigar iti ia cam o ora jumate (aproximativ 80 km) si pina la Morile de la Rudaria inca jumatate de ora. Pina la Oravita sunt 75 km, deci pune o ora si-un pic.

Daca vrei insa sa faci Cheile Nerei trebuie sa te cazezi in Sasca Montana, unde ai mult mai putine variante decente.

De urmarit la Valiug:

Linga Valiug se afla satul Garana unde in fiecare an in iulie ai parte de un Woodstock al jazzului, “una dintre cele mai uluitoare experiente din Europa “, cum  numea un ziarist strain festivalul care are loc aici patru zile pe an.Daca vrei boema, nu ai voie sa ratezi.

5.00 avg. rating (99% score) - 4 votes
Locuri de cazare recomandate

Gasthof Tirol

Mai mult...
Hotelul Gasthof Tirol Valiug

Gasthof Tirol e un mini hotel - pensiune care, dupa cum ii zice si numele, e luat, picatura rupta, din Alpii austrieci si mutat in Valiug, Caras Severin.Patronii sunt doi tineri cool, sot si sotie, care stau permanent prin preajma, ea servind la masa alaturi de ceilalti chelneri. Hotelul are 20 de camere duble, mobilate superb cu piese originale tiroleze.Mancarea e buna, desi meniul restaurantului tradeaza o neclaritate asupra pozitionarii culinare: se amesteca feluri italiene cu bucatarie

0
Comentarii
Leave a Comment