Tinker Bell traieste in Caras Severin

Autor: Mihnea Vasiliu

Reactiile majoritatii oamenilor cind le spui ca ai fost in vacanta in Caras Severin sunt o combinatie de ironie si mirare.

Pentru multi, locul este materializarea perfecta a expresiei “in the middle of nowhere”. Ce sa faci in Caras Severin?

Aparent, cea mai frumoasa cascada din lume, conform site-ului American worldgeography.com, se afla in inima Carasului si a rezervatiei naturale Nera- Beusinta.

Se numeste Bigar si se afla chiar pe drumul 57B care uneste orasul Anina de comuna Bozovici, la 17 km de Anina. Este premiata de straini si aproape ignorata de romani. Desi se afla chiar pe marginea drumului (dar e adevarat ca sub nivelul lui), masinile trec pe linga ea ca rapidul prin halta.Singurul indicator aflat la locul cu pricina te indruma catre o pastravarie, confirmind parca faptul ca la romani fericirea trece prin burta.

Cascada este parca rupta dintr-un film de animatie Disney. Te astepti ca, din moment in moment, de sub ploaia de apa sa iasa Tinker Bell. Esti trezit la realitate de peturile aruncate prin zona, inclusiv pe bolta de muschi ai cascadei.Daca ar putea, probabil ca americanii ar muta cascada la ei, bucata cu bucata, cum au facut cu multe castele din Franta…


Continua incursiunea in lumea elfilor si zanelor si mergi la Morile din Eftimie Murgu, sat aflat la vreo 20 km de Bigar, mergind in continuare pe drumul 57B.

Descoperi un oras al piticilor, o insiruire de mici mori de apa, vreo 22 la numar, pe cursul raului Rudarita.O retea de jgheaburi si diguri de lemn canalizeaza apa catre elicile care invart pietrele de moara.

Daca mergi pe cursul apei, pe linga ele, te insotesc perechi de libelule albastre…stiu ca suna a delir dulceag,asa ca pun drept proba poze (vezi galerie).

Membrii comunitatii din Eftimie Murgu folosesc inca morile pentru a macina griu pentru gospodariile proprii. Fiecare familie are o programare clara, la moara cutare in ziua cutare.

Daca vrei o experienta neaosa, mergi in Eftimie Murgul in luna Mai la sarbatoarea “masuratului oilor”. Se lasa cu miei la protap si tot tacimul.