O noapte la castel cu vinars si slana

Autor: Mihnea Vasiliu

Sa dormi o noapte intr-un castel medieval din Transilvania? Cam citi americani medii n-ar plati niste sute de dolari pentru asta…

Noroc ca Cetatea Calnic (intre Sebes si Alba Iulia) are un site care nu merge, asa ca intilnesti foarte rar turisti acolo si, mai ales, pe unii care sa stie ca exista doua camere, aflate chiar in interiorul cetatii,  unde te poti caza cu 200 de lei pe noapte .

Camerele sunt studentesti, nu te astepta la lux, baia comuna este pe culoar, dar are, spre deosebire de timpurile evului mediu, apa curenta (chiar si calda)..

Cetatea din Câlnic datează din a doua jumătate a secolului al XIII-lea si a fost fondată de conții de Kelling (numele german al Câlnicului).

În curtea interioară se află cămările, capela și turnul donjon,in acesta din urma fiintind un muzeu cu colectii de arta populara medievala, majoritatea donate de academicianul Marius Porumb, cel care,patroneaza, prin intermediul Asociatiei Ars Transilvanae, cetatea. Cămările sunt funcționale și astăzi, iar pivnita adaposteste uriase butoaie de vin din stejar, vinurile din Calnic fiind, de altfel, cunoscute de citeva sute de ani bune.

Daca suni din timp la adminstratorul cetatii, poti rezerva camerele din interiorul zidurilor dar si pe cele din casa parohiala invecinata, unde mai sunt 12 locuri de cazare, cu numai 50 de lei pe noapte de persoana.

Si mai poti sa-l anunti pe domnul Marincas, caci asa il cheama pe cel care ingijeste de cetate, cit de foame estimezi ca-ti va fi cind vei ajunge ca sa-ti pregateasca „slana, pita, branza, ceapa” sau sa incinga gratarul pe care , daca vrei, poti pune carnea adusa de tine, „ca sa iasa mai ieftin”.Si bineinteles, totul udat cu vinul excelent pe care domnul Marincas se lauda ca il are, plus „vinarsul” pe care mi l-a pomenit de mai multe ori in cursul conversatiei.

Tel :0258747220

Sau Ramona Marincas, fiica administratorului castelului, 0762465014

[wp_geo_map]

 

4.71 avg. rating (94% score) - 7 votes
0
Comentarii
Leave a Comment